viernes, 9 de julio de 2010

Mataró no prohibirà l’ús de vel integral a l’espai públic

Notícia del Capgrós Mataró.

Mataró no prohibirà l’ús de vel integral a l’espai públic malgrat que la proposta, presentada pel PPC, va rebre a darrera hora l’inesperat suport de CiU. Els populars van presentar al ple la seva moció desmarcant-se de la resta de formacions, que havien treballat en la comissió de seguiment del Pacte per a la nova ciutadania per consensuar una proposta conjunta. Però en el ple, celebrat dijous dia 1, van aflorar les discrepàncies fins i tot entre els grups que havien consensuat la proposta. Així, ICV va donar-hi suport però amb un vot particular negatiu al punt que fa referència a demanar regulació a l’Estat i a la Generalitat. La CUP tampoc va donar suport complert a la moció. El líder de CiU, Joan Mora, va lamentar la incapacitat dels grups per arribar a consensos i es va despenjar anunciant que també votaria a favor de la proposta del PP. Segons Mora, el que va quedar clar és que “tots estem en contra del vel integral i si és així, no hauria de ser cap problema prohibir-lo”. Pel líder nacionalista, el “problema” ha estat que el PP presentés la moció al ple amb afany “electoralista” i “seguint instruccions de la direcció del partit”, i trencant l’acord previ. Però va afegir que des de CiU es considera el vel integral un senyal “de l’integrisme radical” i que per tant, “s’ha de prohibir”. El portaveu popular Pau Mojedano va assegurar que les acusacions d’electoralisme li “són igual” i va justificar la moció dient que s’havia de defensar “la dignitat de la dona”.

PSC, ERC, ICV i la CUP van esgrimir arguments similars per oposar-se a la prohibició del burka. Van explicar que el problema no existeix perquè la presència de vels integrals a Mataró és anecdòtica i que s’hi pot fer front a través de la mediació. A més, van recordar que ja hi ha ordenances municipals que obliguen a les persones a identificar-se en els espais públics. Aquestes formacions van criticar l’actuació interessada del PP. Per Ramon Bassas (PSC), el fonamentalisme islàmic “no es resol amb un drap”, i es va preguntar, a més, perquè el vel integral s’ha de prohibir a Mataró “i no, per exemple, a Santiago de Compostela”. Força contundent va ser el regidor de Nova Ciutadania, Carlos Fernández, que després d’assegurar que el govern està “radicalment en contra” el vel integral, també va defensar el Pacte per a la Nova ciutadania com el marc on fer aquests debats. “El PP està amagant el cap sota l’ala de Sánchez Camacho”, va dir Fernández, lamentant que els populars trenquin el consens per complir una ordre del partit. “El PSC també ens va enviar una proposta que era molt diferent, però nosaltres els van dir que a Mataró tenim el Pacte”, va afegir Fernández, que va dir-li al PP que “hauria d’haver fet el mateix”.

Contundent també va ser la rèplica de la regidora d’ICV Conxita Calvo, per a qui la proposta del PP “és una trampa” que “amplifica” un problema “que no és tan greu”. “Si els preocupa la dignitat de la dona hi ha moltes coses que es poden”, va dir Calvo al PP, citant per exemple la necessitat de lluitar pels drets laborals i contra la imatge de la dona a la publicitat. Per l’ecosocialista, l’ús del vel integral és “una minúcia” al costat d’altres problemàtiques i “prohibir no és la solució”. “Cal treballar perquè entenguin que els nostres costums són uns altres”, va explicar Calvo. L’alcalde, Joan Antoni Baron, va tancar el debat confirmant que “tots rebutgem el vel integral” i lamentant, al mateix temps, que no s’arribés a un consens. I va qualificar el debat “d’artificial” i mogut per crear “polèmiques que no serveixen per res”.

No hay comentarios:

Publicar un comentario